2010. december 28., kedd

Tetőcseréppel a szmog ellen

Ismerünk már olyan tetőszerkezetet, ami sok hőt tud megtakarítani a háznak. Olyat is, amelyik hasznosítani tudja a napenergiát. De olyan tetőcserépről eddig nem nagyon hallottam, amelyik csökkenti a városi szmogot.
Pedig most már ilyen is van – mint az kiderül az EcoHome Magazine-ból. A KB Home nevű amerikai otthonépítő vállalat ugyanis idén nyáron leplezte le legújabb olyan prototípus házát, amelyik megfelel a környezetvédelem minden követelményének. Találunk rajta többek között napelemet, LED-világítást, csatlakozót elektromos autóhoz és egyéb technológiákat is.


A legnagyobb szenzációja azonban a MonierLifetile által gyártott Auranox tetőcserép. A titánium-dioxiddal kezelt cserepek a napfény hatására semlegesítik a levegő nitrogén-oxid (NOx) tartalmát, a szerves nitrátot pedig az eső mossa le a tetőről. Ez pedig a földbe kerülve jó hatással van a ház körüli növények fejlődésére.
Az Auranox tetőcserepeknek ezentúl is van egy nagy előnyük. Képesek megsemmisíteni minden olyan szerves anyagot, amik érintkezésbe lépnek a tetővel, és esetleg károsítanák azt – mint pl. algák vagy más szerves szennyeződések.


Az Auranox teljesítménye ígéretes. A MonierLifetile adatai szerint ugyanis 185 négyzetméternyi tetőfelület annyi nitrogén-oxidot tud megsemmisíteni, amennyit egy átlagos személyautó 17 ezer kilométer alatt termel!
Bár a technológiát tetőcseréppel kombinálva korábban még nem használták, viszont utak építésénél már alkalmazták ezt Európában. Kérdés tehát, hogy mikor kerül gyakorlati felhasználásra a tetőrendszereken...




Nincsenek megjegyzések: